Ansamblul Castel Teleki

În reabilitare
Încă de la intrarea în parcul peisagistic din jurul castelului Teleki din Gornești îți dai seama de grandoarea și fastul pe care aceste locuri le aveau în trecut. Azi așteaptă cuminți să-și spună povestea strămoșilor, a celor care au participat de-a lungul secolelor la viața comunității, dar și la marea istorie.

Istoria castelului Teleki din Gornești se suprapune peste cea a familiei Teleki, un neam ce a marcat istoria Transilvaniei prin personalitățile sale politice și intelectuale. Din generație în generație, urmașii acestei familii au creat din moșia de la Gornești un loc care exprimă spiritul liber, intelectual al vremii.

Urmașii neamului Teleki au fost conducători, oameni de știință, cercetători și filologi, iar castelul și parcul de la Gornești au fost construite și îmbogățite de-a lungul secolelor după moda marilor castele din Imperiul Austro-Ungar. De-a lungul anilor, castelul a adăpostit mobilier scump, colecții de artă, o bibliotecă importantă - vestigii ale neamului Teleki. 

Vizitează „Comoara Mureșului” - castelul Teleki și pătrunde în lumea nobilimii maghiare transilvănene.  


Particularități arhitecturale

Din perspectiva arhitecturală, construcția emană o eleganță care evocă castelele ce se înalță în jurul Budapestei, precum Gödöllő, Pecel și Nagytétény. Cu o înfățișare barocă în stil Grassalkovich, acest loc minunat a prins viață datorită viziunii arhitectului Johannes Mayerhoffer din Austria. Planurile lui Mayerhoffer au fost supuse unor transformări subtile și au fost adaptate cu talent de către meșteșugarii locali pentru a îmbrățișa o estetică mai simplă, cu amprente transilvănene. Farmecul său se reflectă în cele 52 de camere și 365 de ferestre ale sale, simbolizând calendarul și trecerea timpului. Structura castelului se desfășoară sub forma literei "U", iar în centrul său strălucește o cupolă impunătoare ce se înalță deasupra sufrageriei. Cu o abundență de culori și detalii, tavanul sufrageriei este acoperit de o frescă murală cu motive florale, care redă cu fidelitate estetica sfârșitului secolului al XIX-lea. Blazonul familiei se poate vedea deasupra ușii de intrare și deasupra balconului, ca un simbol al istoriei și prestigiului acestui loc.

Parcul peisagistic

Calea către castel traversează un vechi șanț de apărare, ce dă azi un aer romantic grădinii și parcului peisagistic din jurul castelului. Grădina a fost amenajată începând cu secolul al XIX-lea și a fost îmbogățită de-a lungul anilor cu specii rare de arbori, precum Gingko Biloba, cedrii de mlaștină, mesteceni, platani, stejari și multe altele.

În inima șanțului de apărare s-a ivit un lac. Apele izvorului Margit, ce curge pe lângă lac, poartă cu ele amintirea lui Bethlen Margit, soția grofului Teleki Geza. Pe malurile lacului se află statui alegorice, grotești, inspirate din creațiile ilustratorului francez Jacques Callot. Răspândite prin tărâmul vast al parcului, poți zări și statui ale vechilor zeități: Ganymedes, Bacchus și Ceres (adăpostite la dreapta și la stânga intrării), Neptun, Pan, Venus. Aceste sculpturi au fost aduse din Budapesta în primele decenii ale secolului al XX-lea, la inițiativa grofului Teleki Domokos, adăugând un farmec acestui parc inedit.


Ghid audio

Română

Animație 3D


Tur virtual


Ansamblul Castel Teleki

Gornești, județul Mureș


Facilități
Facilități de acces persoane cu handicap

nu

Wi-Fi

nu

Status

în reabilitare

Grup sanitar în locație sau proximitate

da

Acces obiectiv

bicicletă, cale ferată, la pas, rutier

Parcare

în proximitate

Recenzii

Alte obiective din Ruta castelelor

Placeholder
Placeholder
Placeholder
0:00
0:00