Ansamblul Bisericii Evanghelice C.A. Jelna

Vizitabil
Atunci când ajungi la Jelna, în județul Bistrița-Năsăud, ți se înfățișează un sat cu case mândre, vechi, construite de locuitori destoinici. În centrul localității a fost ridicată biserica fortificată, la început catolică. Istoria acesteia a fost pusă în legătură cu cea a cetății din Bistrița.
Biserica fortificată, astăzi evanghelică, are aspectul unui vârstnic peste care au trecut ani tulburi. Nu a avut o viață prea ușoară. Dar rămâne falnică și demnă. Astăzi se mai păstrează turnul de poartă, segmente ale zidurilor de fortificație, corul și absida bisericii vechi.

Scurtă incursiune istorică

Biserica face parte din categoria bisericilor-sală. Astăzi nava principală este ruinată, fiind vizibile doar câteva dintre porțiunile de zid ale sale, neavând acoperiș. 

Abisda și corul altarului sunt acoperite cu ogive de stil gotic, având console decorate cu capete de figuri umane. Pereții absidei altarului adăpostesc fresce ce datează din secolul al XV-lea, așa cum indică câteva fragmente ce au fost dezvăluite sub tencuieli. Nava bisericii, care cândva avea bolti baroce, este acum o ruină, aceste bolți fiind prăbușite. În apropierea bisericii se înalță un turn-clopotniță monumental, construit în secolul al XVI-lea, care, împreună cu incinta circulară, formează un sistem defensiv.

Specificul zonei

Istoria localității este presărată cu momente notabile. În anul căderii Constantinopolului, 1453, Jelna intră în posesia lui Iancu de Hunedoara. Mai târziu, la 1497, aici este atestată o școală organizată pe lângă biserică.
 
Încă de la jumătatea secolului al XV-lea la biserica din Jelna s-au adus periodic relicve importante pentru creștini: fragmente din veșmântul Fecioarei Maria, din coroana de spini a lui Iisus, dar și pământ de la Mormântul Sfânt din Ierusalim.

Comori neprețuite

Informațiile furnizate de către istorici indică faptul că biserica dispunea de un steag aurit destinat procesiunilor religioase. În anul 1558, obiectele catolice au fost vândute, iar biserica s-a transformat într-un lăcaș lutheran. În această perioadă a mai fost construit un turn din piatră și s-a instalat un ceas. Remarcabilă rămâne și reproducerea frescei Navicella, preluată de la Basilica San Pietro din Roma, constituind un motiv de fascinație pentru cei ce o vizitează.


Ghid Audio

Română
Ansamblul Bisericii Evanghelice C.A. Jelna

DJ 172, Jelna, județul Bistrița-Năsăud

Direcții
Accesul se face prin parcul public, din DJ 173.
Contact
0263211063 - Complexul Muzeal Bistrita-Nasaud
Facilități
Modalități de plată

Numerar

Facilități de acces persoane cu handicap

Nu

Grup sanitar în locație sau proximitate

Da

Status

Vizitabil

Restaurant sau cafenea în incintă

Nu

Acces și intrare

Accesul se face pe bază de bilet.

Wi-Fi

Nu

Acces obiectiv

Bicicletă, la pas, Rutier

Bilete

Adult: 8 lei/pers | Copii/elevi: 2 lei/pers | Studenții/militari/pensionari: 4 lei/pers

Parcare

În proximitate


Custozii își rezervă dreptul de a modifica condițiile de vizitare ale obiectivelor.


Recenzii

Alte obiective din Ruta bisericilor fortificate

Placeholder
Placeholder
Placeholder

Atracții turistice din zonă

Placeholder
Placeholder
Placeholder
Placeholder
Placeholder
Placeholder
Placeholder
Placeholder
Placeholder
Placeholder
0:00
0:00