Ai fi crezut că astăzi mai poți întâlni o clădire cu destinație militară, care să fi rezistat evenimentelor zbuciumate ale Revoluției Maghiare din 1848-1849?
Află că la marginea satului Aita Mare din județul Covasna, zidurile Cazarmei de husari au evitat parcă toate pericolele vremii, fiind printre puținele construcții rămase din acea perioadă. Conform inscripției de deasupra ușii principale de intrare, cazarma a fost clădită în anul 1826 din banii Trezoreriei Imperiului Austriac, pentru nevoile militare ale Regimentului grăniceresc de husari secui, cei care apărau granițele.
De atunci, a avut multiple destinații, iar trecerea timpului a lăsat urme vizibile pe zidurile sale. Asta nu ne împiedică să-i vedem valoarea și să intrăm în atmosfera evenimentelor care s-au perindat în jurul ei. E de ajuns o vizită, iar frânturi de istorie ți se vor desfășura în fața ochilor.
Scurtă incursiune istorică
Husarii au apărut undeva în secolul al XV-lea, având rol de apărare a granițelor Imperiului Austro-Ungar. În acest context, cazarma din Aita Mare a fost ridicată pentru a servi nevoilor de organizare militară și locuire ale acestora, în timpul Revoluției Maghiare din 1848-1849.
Apoi, clădirea a fost transformată şi extinsă la începutul anilor 1870, dar apare ca Școală elementară comunală abia în anul 1939 în inventarul bunurilor deţinute de Primăria Aita Mare. A fost naţionalizată în anul 1948, când a intrat în posesia cooperativei agricole din localitate, și a deservit inclusiv ca spațiu de locuinţe colective. În anul 2007 a fost răscumpărată de Primăria Aita Mare, care a devenit proprietarul actual al imobilului.
Personalități marcante
Colonelul de husari Kiss Sándor este comandantul celui de-al 11-lea Regiment Secuiesc de Grăniceri Husari, erou supranumit „Leonidas al pasului Timiş”. Acesta s-a născut în anul 1809, în satul Păpăuţi din judeţul Covasna, într-o familie aparţinând micii nobilimi secuieşti. În luna decembrie a anului 1848 s-a alăturat armatei conduse de generalul Bem.
Experiențe unice
An de an este reînviată tradiția recrutării husarilor de tineri și bătrâni secui, îmbrăcați în uniformele de husari ale strămoșilor lor. În cadrul sărbătorii, ce se întinde în județele Covasna și Harghita, puteți vedea „Garda de onoare” a husarilor formată din zeci de călăreți, un grup de dansatori care prezintă „dansul verbunk” - vechiul dans al înrolării, dar și ritualul recrutării simbolice a mai multor tineri care beau din „cupa husarilor” o gură de pălincă și încalecă, alăturându-se husarilor. Pe fundal se cântă binecunoscuta melodie „Gábor Áron rézágyúja fel van virágozva”, un cântec militar reprezentativ.
Animație 3D
Tur virtual
Facilități
Parcare
Proprie
Acces obiectiv
Bicicletă, Cale ferată, la pas, Rutier
Status
Închis temporar
Grup sanitar în locație sau proximitate
Nu
Restaurant sau cafenea în incintă
Nu
Wi-Fi
Nu
Facilități de acces persoane cu handicap
Nu
Custozii își rezervă dreptul de a modifica condițiile de vizitare ale obiectivelor.
Recenzii