Cetatea Almașului

Vizitabil
Cetatea Almașului apare în documente, pentru prima dată, în anul 1370. Aceasta este recunoscută ca fiind una dintre cele mai puternice cetăți din Transilvania. Numele conservat de tradiție trimite către un nobil Desideriu, aparținător unei ramuri a familiei Borșa, care a trăit pe la începutul secolului, fiind fiul voievodului Transilvaniei Gyork.

Ansamblul fortificat, construit cel mai probabil, între anii 1247-1278, avea în componență un palat, o casă a doamnelor, o casă pentru oaspeţi, o casă pentru dorobanţi şi o bucătărie.

În anul 1658, cetatea a suferit un ultim asediu, fiind incendiată de tătari. Din această cauză, fortificația a avut mult de suferit. Cetatea s-a conservat doar parțial, spre nord de localitate, pe un platou protejat dinspre sud și vest de pante abrupte. Elementele componente sunt păstrate doar într-o proporție restrânsă.

Povestea locului

Cetatea a fost supusă unor asedii rezultate din conflictele între nobilimea din Transilvania şi regele Ungariei, de-a lungul secolelor XV şi XVI.
Un moment important în istoria cetății îl reprezintă Războiul de 15 ani, când generalul Basta împreună cu armata sa a asediat cetatea şi a oferit apărătorilor ei libertatea în schimbul predării cetăţii. Dar aceștia nu și-au respectat cuvântul, iar soldaţii lui Basta au ucis toți locuitorii cetăţii. La scurt timp după mijlocul secolului al XVII-lea, cetatea a fost asediată într-o ultimă mare confruntare, fiind cucerită de tătari care se îndreptau dinspre Cluj către Poarta Meseşană. Cuceritorii au supus localnicii la robie și au dat foc cetății, marcând astfel sfârșitul său în istorie.

În anul 2023, arheologii au descoperit și scos la lumină zidurile Castrului Roman „Optatiana” de la Sutor, care datează din Epoca Romană, în intervalul anilor 106-270, fiind construit în timpul domniei împăratului Hadrian. Unele legende afirmă că cetatea Almașului a fost construită cu piatră din castru dată din mână în mână.

Experiențe unice

Zona este una bogată în obiective cultural-turistice. Castelul Csáky din Almașu se numără printre acestea. Documentele atestă că predecesorii familiei Csáky s-au stabilit în sat la sfârșitul secolului al XVI-lea, când Báthory Zsigmond, principele Transilvaniei, a donat moșia lui Csáky István comandantului oștirii Transilvaniei. Acesta a început construirea unui castel în stil clasic în 1808. La acea vreme, castelul reprezenta cea mai prestigioasă clădire din întreaga regiune.

Un alt monument special este biserica reformată din Stana. Aceasta este situată în centrul localității, fiind înconjurată de un zid scund de piatră. Anul construirii nu se cunoaște. Pe ușa de intrare se vede inscripționat anul 1836. Turnul are trei nivele.


Ghid Audio

Română

Animație 3D


Tur virtual


Cetatea Almașului

Cetatea Almașului, Almașu, județul Sălaj

Facilități
Grup sanitar în locație sau proximitate

Nu

Wi-Fi

Nu

Facilități de acces persoane cu handicap

Nu

Acces și intrare

Intrare liberă

Program de vizitare

Acces obiectiv

Bicicletă, la pas, Rutier

Status

Vizitabil

Parcare

În proximitate


Custozii își rezervă dreptul de a modifica condițiile de vizitare ale obiectivelor.


Recenzii

Alte obiective din Ruta cetăților

Placeholder
Placeholder
Placeholder

Atracții turistice din zonă

Placeholder
Placeholder
Placeholder
Placeholder
Placeholder
Placeholder
Placeholder
Placeholder
Placeholder
Placeholder
0:00
0:00