Cetatea Nobiliară Colțești

Besuchbar
Lasă-te cuprins de magia istoriei vizitând Cetatea nobiliară Colțești, un valoros monument medieval situat în comuna Rimetea din județul Alba. Martora tăcută a celor peste 700 de ani de existență, cetatea a fost construită de către familia nobiliară Toroczkay în scop de apărare și refugiu, ca urmare a invaziei  tătare din secolul al Xlll-lea.

Vei fi cucerit numaidecât de amplasamentul său: pe vârful unui deal stâncos, înconjurat de peisaje pitorești. Explorează ruinele cetății medievale și întoarce-te înapoi în timp, imaginându-ți momente cheie din istoria sa tumultuoasă.

Observă cum cele două părți ale cetății se desfășoară de-a lungul peretelui stâncii ca o prețioasă dantelărie. Cetatea de Jos impresionează prin vechiul donjon masiv, cu ziduri groase, în timp ce ruinele Cetății de Sus poartă melancolia încăperilor spațioase, cu ferestre mari pe care le găzduia cândva fostul palat.

Bucură-te de o experiență istorică printr-o călătorie fascinantă în inima Transilvaniei!

Scurtă incursiune istorică

În anul 1467, Matei Corvin confiscă cetatea de la Colțești, deoarece nobilii familiei Toroczkay s-au implicat în rebeliunea contra regelui.

Printr-un act de donație regală din anul 1516, Ferenc Toroczkay și urmașii săi intră în proprietatea cetății și a domeniului acesteia.

Asediul cetății a avut loc la 14 martie 1704, sub comanda baronului Johann Karl Tige. În urma asediului, cetatea a rămas o ruină.

Momentul construirii, dar și cel al distrugerii fortificației sunt consemnate de inscripția comemorativă din anul 1892, aflată lângă intrarea de pe latura sudică a Donjonului.

Particularități arhitecturale

În structura Cetății nobiliare Colțești distingem două părți distincte: Cetatea de Jos și Cetatea de Sus.

Cetatea de Jos se compune dintr-un turn masiv de formă patrulateră - Donjonul și o curte interioară. Turnul cuprindea un parter boltit și 3 etaje, care erau despărțite de planșee de lemn, susținute de grinzi solide.

Cetatea de Sus se află în zona stâncoasă a vârfului dealului. Cel mai vechi element al său este turnul prăbușit în prăpastie în anul 1868. La sud de acest turn se găsesc încăperile Palatului, care datează din secolul al XV-lea. 

Bastionul, aflat la limita sudică a cetății, era prevăzut cu ferestre de tragere pentru arme de foc.

Experiențe unice

Dacă ești pasionat de drumețiile montane, poți alege o rută care să includă atât Colții Trascăului (1.113 m), cât și Piatra Secuiului (1.129 m). Te vei bucura de peisaje cu adevărat spectaculoase.

La întoarcere, poposește în Rimetea, satul celebru pentru valoroasa arhitectură tradițională. Te vor surprinde în mod plăcut casele din piatră, cu fațada văruită în alb și ferestrele cu obloane verzi.

Cunoscutul scriitor Jókai Mór s-a simțit inspirat de frumoasa localitate Rimetea, pe care a vizitat-o în anul 1876. Romanul său „Unul este Domnul” descrie viața acestei localități, peisajul impresionant, religia unitariană, dar și portul deosebit din Rimetea.


Audioführung


3D-Animationsfilm


Virtuelle Tour


Cetatea Nobiliară Colțești

Colțești 517611, Romania

Einrichtungen
Zugang zum touristischen Ziel

Bicycle, Walking, By car

Touristenführer

Română, Engleză, Maghiară, Germană

Status

Besuchbar

Kontakt

Primăria Comunei Rimetea 0258 768 001

Besuchsprogramm

Accesul este gratuit, pe bază de programare telefonică prealabilă.

Parkplatz

In proximity

Zugang Einrichtungen für Menschen mit Behinderung

No

Wi-Fi

No

Sanitäreinrichtungen vor Ort oder in der Nähe

No


Die Verantwortlichen behalten sich das Recht vor, die Besuchsbedingungen der Sehenswürdigkeiten zu ändern.


Rezensionen

Andere Sehenswürdigkeiten von Route der Burgen

Placeholder
Placeholder
Placeholder

Touristenattraktionen in der Umgebung

Placeholder
Placeholder
Placeholder
Placeholder
Placeholder
Placeholder
Placeholder
Placeholder
Placeholder
Placeholder
0:00
0:00