Castrul De La Războieni - Cetate

Vorübergehend geschlossen
Castrul de la Războieni-Cetate este o fortificație ce datează din epoca romană timpurie (sec. II-III d.Hr.). A aparținut Alei I Batavorum, o trupă de cavalerie adusă în Dacia de împăratul Hadrian, ulterior reorganizării provinciei, probabil în jurul anului 136 d.Hr.

Geografic, fortificația era situată la circa 50 km nord de Apulum (Alba Iulia), unde era castrul legiunii a XIII-a Gemina și la 2 km de salinele de la Ocna Mureș, având astfel atât o poziție strategică, cât și posibilitatea de a superviza și regla transportul sării pe Mureș. 

În prezent, castrul este vizibil în fotografiile aeriene făcute în special toamna, după ce terenul agricol a fost arat. Interiorul său are o suprafață de circa 5,2 ha.

Dimensiunile sunt mari în raport cu cele ale unui castru obișnuit, deoarece trupa care staționa aici era miliaria (avea cca. 1000 de soldați). În plus, în incinta fortificației se aflau și grajdurile cailor. La Războieni-Cetate, ca și în alte castre cu trupe de cavalerie în garnizoană, caii erau cazați împreună cu soldații, în încăperile din fața dormitoarelor acestora.




Scurtă incursiune istorică

Batavii au fost un trib germanic, originar din zona Țărilor de Jos. În timpul împăraților Iulio-Claudieni, batavii se remarcă drept unii dintre cei mai valoroși soldați auxiliari ai Romei.

O inscripție publică ridicată pe malul Dunării consemnează un fapt spectaculos, care s-a petrecut în anul 118, în timpul domniei împăratului Hadrian. Un soldat dintr-o trupă de batavi, pe nume Soranus, trece Dunărea înot în fața împăratului, în echipament complet. În cursul traversării, despică o săgeată în zbor cu săgeata trasă de el.




Particularități arhitecturale

Castrul de la Războieni-Cetate are o formă rectangulară. Astăzi, suprafața sa este în cea mai mare parte teren arabil, o parte însemnată fiind ocupată de imobile contemporane și curțile acestora.  

Clădirile identificate în castru sunt: sediul comandamentului (principia), locuința comandantului (praetorium), barăcile și depozitul de grâne (horreum).

La vest de castru se găsea așezarea civilă (vicus-ul). Cea mai impresionantă clădire din vicus are dimensiunile de cca 23 x 20 m, fiind compusă din mai multe încăperi. Ea reprezintă obiectul principal al cercetărilor arheologice din ultimii ani. 




Experiențe unice

Dacă te afli în Ocna Mureș, alege să petreci câteva zile la Complexul de tratament și agrement „Băile Sărate”, inaugurat recent. Vei găsi aici bazine interioare și exterioare, cu apă sărată și apă dulce, zonă de fitness și spații pentru recuperare medicală. 

În cazul în care ești interesat de istoria locului, îți recomandăm să vizitezi ruinele castelului Teleki, atestat din anul 1290 ca Novum Castrum. Castelul este situat în cartierul Uioara de Sus, în punctul cel mai înalt al orașului. În vecinătate vei găsi și ruinele bisericii romanice, care a fost datată în jurul anului 1300.


Audioführung


3D-Animationsfilm


Virtuelle Tour


Castrul De La Războieni - Cetate

CV77+CM, Războieni-Cetate, Romania

Einrichtungen
Parkplatz

In proximity

Sanitäreinrichtungen vor Ort oder in der Nähe

No

Wi-Fi

No

Zugang Einrichtungen für Menschen mit Behinderung

No

Status

Vorübergehend geschlossen

Zugang zum touristischen Ziel

Bicycle, Railroad, Walking, By car


Die Verantwortlichen behalten sich das Recht vor, die Besuchsbedingungen der Sehenswürdigkeiten zu ändern.


Rezensionen

Andere Sehenswürdigkeiten von Die Route der Römischen Kastelle

Placeholder
Placeholder
Placeholder

Touristenattraktionen in der Umgebung

Placeholder
Placeholder
Placeholder
Placeholder
Placeholder
Placeholder
Placeholder
Placeholder
Placeholder
Placeholder
0:00
0:00