Pe malul râului Ghimbășel, în județul Brașov, într-un loc ales cu atenție acum mai bine de 800 de ani, se ridică falnic biserica fortificată din Cristian. Este un ansamblu arhitectural unic, la fel ca toate celelalte ridicate de sași, niciunul identic cu un altul.
Scurtă incursiune istorică
Corpul bazilicii a fost ridicat inițial în stil romanic, dar multe din elementele decorative sunt de factură gotică, fiind influențat de șantierul cistercian de la Cârța (azi în județul Sibiu). Biserica a purtat inițial hramul Sf. Nicolae.
Construcția a suferit numeroase modificări de-a lungul secolelor, adaptări cauzate în principal de cutremure, atacuri străine și creșterea numărului de locuitori. După cutremurul devastator din anul 1838, care a determinat refacerea integrală a bisericii se construiesc acoperișul nou și clopotnița, căreia la 1903 i se mai adaugă un etaj și cele patru turnulețe.
Cel mai important eveniment care se desfășoară în biserică este încoronarea, în septembrie 1690, a principelui Transilvaniei. La aceasta participă voievodul Țării Românești, Constantin Brâncoveanu, alături de Dieta ardeleană, convocată la Cristian.
Cu totul unic este cimitirul amenajat în anul 1792 într-o incintă a fortificațiilor. Dacă ai ajuns aici, trebuie să îl vizitezi. Astfel de cimitire se află în puține locuri din Europa. Dar și sate cu număr record de berze, așa cum este Cristian, nu vei găsi prea ușor!
Specificul zonei
Localitatea se află la o altitudine de 565 metri și este străbătută de pârâul Ghimbășel, curs de apă care izvorăște din Munții Bucegi. Hotarele sale se întind la nord și la vest până în câmpia depresionară a Bârsei, iar la est până la Muntele Postăvaru.
Cristianul este traversat de șoseaua de legătură dintre Brașov și Câmpulung Muscel, care era în trecut cel mai important drum comercial înspre Țara Românească, astăzi fiind cea mai importantă arteră turistică din zona atractivă a Brașovului, care cuprinde și cetatea Râșnov și vestitul Castel Bran.
Comori neprețuite
Foarte interesantă este piatra funerară plasată pe peretele estic al corului, odinioară adăpostind mormântul preotesei Anna May, decedată în 1631, la numai 25 de ani, despre care se crede că ar fi bunica meșterului argintar Georg May care a lucrat pentru numeroase personalități ale vremii, inclusiv pentru voievodul Constantin Brâncoveanu. Da, ați auzit bine! La doar 25 de ani era deja bunică.
Sigur o să-ți placă la Cristian, dacă și împăratul habsburg Iosif al II-lea, când a ajuns aici, a exclamat: "E un sat foarte frumos!"
Audioführung
Kontakt
Einrichtungen
Parkplatz
In proximity, Own
Sanitäreinrichtungen vor Ort oder in der Nähe
No
Zugang zum touristischen Ziel
Bicycle, Railroad, Walking, By car
Zugang und Eintritt
Accesul este gratuit, pe bază de programare telefonică prealabilă.
Wi-Fi
Yes
Status
Besuchbar
Die Verantwortlichen behalten sich das Recht vor, die Besuchsbedingungen der Sehenswürdigkeiten zu ändern.
Zeitplan
Montag
10:00-18:00
Dienstag
10:00-18:00
Mittwoch
10:00-18:00
Donnerstag
10:00-18:00
Freitag
10:00-18:00
Samstag
10:00-18:00
Sonntag
Geschlossen
Rezensionen