Ansamblul Bisericii Evanghelice Din Sebeș

Besuchbar
Despre Sebeș poate ai aflat că este un oraș industrial, dar acum mai bine de 800 de ani aici trăiau secuii, apărători ai granițelor, iar apoi sașii, colonizați în același cop. 

Biserica evanghelică din Sebeș se aseamănă cu Biserica Neagră din Braşov, fiind considerate surori, având acelaşi proiectant, construindu-se în aceleaşi perioade de timp, ea fiind martora istoriei zbuciumate a cetăţii şi tronează acum în centrul oraşului. Aceasta a fost construită în stil romanic, după jumătatea secolului al XII-lea, suferind numeroase modificări pe parcursul istoriei sale.

La intrarea în oraș vei zări de departe biserica în splendoarea ei maiestuoasă. Te vor impresiona altarul renascentist, ferestrele gotice, zidurile sumbre, poate și povestea unei pietre, a penitenței. Dacă ai ajuns aici, cu siguranță o vei afla!

Scurtă incursiune istorică

 La scurt timp după ce au sosit, sașii s-au apucat de construcția unei biserici în stil romanic. Însă, planurile le sunt zădărnicite de  atacul mongolilor și biserica din Sebeș, aflată în construcție, este arsă. Ei nu deznădăjduiesc, iar în jur de 1260 lucrările la biserică reîncep, edificiul fiind reclădit în stil gotic, fortificat şi prevăzut cu zid de incintă. 

În a doua jumătate a secolului al XIV-lea, perioadă deosebit de înfloritoare din punct de vedere economic, a fost ridicat un cor impresionant, finalizat în anul 1392. Lucrările la biserică sunt stopate, din nou, când în anul 1438, populația orașului este decimată de o invazie turcească. Dar nici acest eveniment tragic nu îi oprește pe locuitori în a-și îndeplini visul de secole: construcția uneia dintre cele mai mărețe biserici care au existat vreodată în Transilvania. Din anul 1453 s-au reluat lucrările!

Specificul zonei

De neratat sunt peisajele care se dezvăluie ochiilor vizitatorilor din turnul bisericii. De aici se poate admira Râpa Roșie, casele medievale din centrul localității, ori alte comori construite cu multă trudă de către înaintașii celor care astăzi cu mândrie trăiesc în Sebeș.

Comori neprețuite

Cea mai valoroasă piesă a bisericii o constituie altarul. Acesta a fost realizat în anul 1518 de către un meșter necunoscut, așa cum sunt majoritatea celor care au lucrat la bisericile sașilor din Transilvania. Cei mai mulți dintre aceștia nu aveau cunoștințe academice în domeniu, dar erau școliți în centre importante din centrul Europei, dragostea pentru Dumnezeu contribuind la conceperea unor opere splendide.

Audioführung

Ansamblul Bisericii Evanghelice Din Sebeș

Piața Primăriei nr. 5, Sebeș 515800, județul Alba

Einrichtungen
Zahlungsmethoden

Cash

Wi-Fi

Yes

Zugang Einrichtungen für Menschen mit Behinderung

Yes

Eintrittskarte

Adult: 10 lei/pers | Copiii au reducere 50%

Zugang zum touristischen Ziel

Bicycle, Railroad, Walking, By car

Sanitäreinrichtungen vor Ort oder in der Nähe

Yes

Parkplatz

In proximity

Status

Besuchbar

Touristenführer

Română, Germană

Zugang und Eintritt

Accesul se face pe bază de bilet.


Die Verantwortlichen behalten sich das Recht vor, die Besuchsbedingungen der Sehenswürdigkeiten zu ändern.

Zeitplan

Montag

Geschlossen

Dienstag

10:00-13:0015:00-17:00

Mittwoch

10:00-13:0015:00-17:00

Donnerstag

10:00-13:0015:00-17:00

Freitag

10:00-13:0015:00-17:00

Samstag

10:00-13:0015:00-17:00

Sonntag

Geschlossen


Rezensionen

Andere Sehenswürdigkeiten von Route der Kirchenburgen

Placeholder
Placeholder
Placeholder

Touristenattraktionen in der Umgebung

Placeholder
Placeholder
Placeholder
Placeholder
Placeholder
Placeholder
Placeholder
Placeholder
Placeholder
Placeholder
0:00
0:00