Aninoasa - tradiții gastronomice argeșene

Felurite și colorate legume de sezon se întâlnesc aici pentru a fi transformate într-un ghiveci călugăresc dumnezeiesc. Tăiate în bucăți mari și suculente, își găsesc locul în uleiul încins în tuci. Ele sunt potențate de condimente delicioase. La loc de cinste sunt sucul de roșii făcut în casă și busuiocul, planta care sfințește orice mâncare. Nu durează mult și încep să se simtă aromele de neuitat. Din când în când ele trebuie amestecate cu grijă căci textura fiecărei legume se păstrează până la final. 

Acesta este ghiveciul călugăresc făcut cu pricepere la Mănăstirea Slănic. Trebuie să îl guști când vii în Argeș și te oprești să vizitezi comuna Aninoasa, cunoscută pentru turismul ecumenic. Dacă ai decis să ajungi în această parte argeșeană, cea de nord, treci prin Curtea de Argeș și Câmpulung Muscel, fiindcă ai multe de văzut. 

La Câmpulung sunt Castrul Roman Jidova, Muzeul Automobilului Român, crucile de piatră, restaurante, cofetării, cafenele, Grădina Merci și bulevardul Pardon, iar în Curtea de Argeș sunt Mănăstirea Curtea de Argeș, Fântâna lui Manole, Curtea Domnească, Muzeul municipal și multe altele. 

Între cele două orașe este Aninoasa, o oază de liniște rurală unde poți gusta din bucătăria tradițională musceleană. Fost sat de moșneni, zonă de deal cu tradiție pastorală, Aninoasa este cunoscută pentru brânzeturile pe care le găsești aici. Ei spun că la ei se fac toate tipurile de brânză, de la caș afumat sau proaspăt, telemea, urdă, brânză burduf până la caș la coșuleț. Brânzeturi poți cumpăra de la localnici, poate cel mai cunoscut fiind ciobanul Cătălin Isac. Întreabă oamenii de brânza „Ciobănașul” și vei vedea că toți vor știi să te îndrume.

Iar dacă ai norocul să îi vizitezi de sărbătorile pascale vei fi întâmpinat cu deliciosul covrig autentic muscelean. Este un covrig pufos și arămiu preparat cu ou și regăsit în toate gospodăriile. 

Pentru a-ți bucura sufletul cu locuri pașnice și liniște, mergi în vizită la cele două mănăstiri - Aninoasa și Slănic. Aici vei găsi produse proaspete și hrănitoare făcute de călugărițele și călugării din cele două lăcașuri de cult. 

Măicuțele din Aninoasa au grijă de stupi, fac miere, cresc animale și fac produse lactate, strâng fructe și plante pentru dulcețuri și siropuri gustoase. Le găsești la magazinul lor, unde le vând pentru a-i ajuta pe cei nevoiași.

Urcă apoi pe un drum pitoresc la 1.000 metri altitudine să vizitezi Mănăstirea Slănic, mănăstire ortodoxă unde locuiesc 17 călugări. Unul dintre ei este fratele Daniel, cel care se ocupă de preparatele și produsele din mănăstire. El face diferite leacuri tămăduitoare, produse pe care le găsești doar aici. El îți poate dezvălui nenumărate rețete mănăstirești. Dacă nu ai încercat niciodată din băutura tinereții, hidromelul sau vinul de miere, trebuie să poposești pe aceste meleaguri muscelene deosebite să descoperi gusturile unice ale acestor locurilor.

Audioführung

Aninoasa - tradiții gastronomice argeșene

Aninoasa, județul Arges

Kontakt
0724634615 - Argeș Ghid App


Rezensionen

Andere Sehenswürdigkeiten von Traditionelle rumänische Gastronomie

Placeholder
Placeholder
Placeholder

Touristenattraktionen in der Umgebung

Placeholder
Placeholder
Placeholder
Placeholder
Placeholder
Placeholder
Placeholder
Placeholder
Placeholder
Placeholder
0:00
0:00