România Atractivă
26 Juni 2024

Fiecare pas în județul Tulcea spune o poveste
Fiecare județ al României este unic prin istoria și legendele sale locale, precum și prin tradițiile păstrate de demult.

Te invităm să străbați toate județele incluse în România Atractivă, iar pentru ca experiența să fie completă, îți prezentăm poveștile și obiceiurile fiecărei zone, astfel încât călătoria ta să fie una de neuitat!

Astăzi ajungem în județul Tulcea. În Delta Dunării vei întâlni nu doar peisaje naturale deosebite, dar și un număr de 7 gospodării cu arhitectură tradițională locală și 2 obiective gastronomice pe care trebuie neapărat să le încerci!


 

✴️  600 de ani de trupe romane și 450 de ani de chemare la rugăciune din partea muezinilor otomani


Tulcea este parte a unei regiuni unice în România, Dobrogea, cunoscută în antichitate ca Scythia Minor. Aici au zăbovit trupele romane mai bine de 600 de ani. Tot pe aici au trecut slavii la sud, formând mai târziu Bulgaria, Macedonia, Serbia și toate statele slave de la sud de Dunăre. Aici s-a auzit chemarea la rugăciune a muezinilor otomani vreme de 450 de ani; tot aici, în inima Deltei, s-au ascuns rascolnicii ruși după reformele religioase din Biserica Ortodoxă Rusă din secolul al XVIII-lea și tot aici au venit mii de aromâni din Balcani, după ce acest teritoriu a intrat în componența Regatului României.


✴️ Prima mănăstire paleocreștină de pe cuprinsul României a fost în județul Tulcea

 
În județul Tulcea, fiecare pas spune o poveste surprinzătoare. Unii dintre cei mai vechi munți din Europa, Munții Măcinului, se află aici. Tot aici găsești moschei otomane (Azizyie și Ali-Gazi Pașa), castre și cetăți antice ridicate de greci, romani și bizantini - Troesmis, Noviodunum (sediu al flotei romane de pe Dunăre - Classis Flavia Moesica), Dinogeția, Halmyris, Aegyssus (cetatea celor șapte turnuri, care controla accesul pe Dunăre), Beroe, Orgame/Argamum (localitate înființată de aceiași greci care au pus bazele Histriei, în sec. VII î.Hr.), Ibidia (locul unde a fost identificată prima mănăstire paleocreștină din România), Enisala și altele.

 

În județul Tulcea se află și primele bazilici paleocreștine de pe cuprinsul României – Niculițel, Halmyris. Știați că în cripta bisericii de la Halmyris (sec. IV) - Murighiol este amintit episcopul Evanghelicus, din Tomis, primul ierarh creștin cunoscut pe teritoriul țării noastre? Sau că racla în care au fost descoperiți Sfinții de la Niculițel, expusă acum în Muzeul de Istorie și Arheologie din Tulcea, este cea mai veche raclă creștină păstrată, cunoscută până acum în lume?


✴️ Miracolul Deltei: oamenii ei

 
Tulcea se află pe buzele multor călători veniți de te miri unde să descopere fascinanta Deltă a Dunării, monument UNESCO, despre care răposatul Prinț Philip al Marii Britanii spunea: „Nu mi-am imaginat că la distanţă atât de mică de Londra există ceva atât de frumos“. Deși trebuia să petreacă doar 30 de minute pe canalele Deltei, Prințul Philip s-a plimbat prin Deltă, spre marea sa nemulțumire, doar o oră și jumătate.

Poveștile ei continuă să fie transmise din generație în generație, în satele pescărești izolate, de ruși, de români, de greci sau de turci, unde timpul și istoria atât de învolburată a Dobrogei par să se fi oprit. Acestea sunt locuri unde puteți asculta povești fascinante, la umbra gospodăriilor tradiționale acoperite cu stuf. Unele povești sunt sumbre, despre coloniile penitenciare comuniste, în timp ce altele ne vorbesc despre viața în armonie cu natura și despre tradițiile ancestrale ale pescarilor.



Descoperă gospodăriile tradiționale și gastronomia din Județul Tulcea!